بسیاری از کارگران یا کارفرمایان بر این باورند که ایمنی کار صرفا محدود به یک کلاه ایمنی یا ایجاد حفاظهای جلوگیری از سقوط یا موارد از این قبیل میباشد اما اینطور نیست. بسیاری از حوادث قابلیت زدن ضربه به ناحیه سر افراد را ندارند ولی میتوانند به راحتی آسیب جدی به پای افراد بزنند و برای همیشه آنان را از کار بیکار کنند. بنابراین، بسیار مهم است که امنیت دستها به وسیله دستکش ایمنی و امنیت پاها به وسیله کفش ایمنی تامین شود. چنین وسایلی با وجود قیمت تقریبا ارزان خود، اهمیت بسیار بالایی دارند. تا آنجا که یک جفت کفش ایمنی میتواند از نقص عضو یک کارگر جلوگیری نماید.
در این مقاله قصد داریم یکی از مهمترین ابزار لازم برای انجام کار یعنی کفش ایمنی را مورد بررسی قرار دهیم. این کفشها دارای کاربردهای متفاوت و انواع مختلفی هستند و از همین رو، با استانداردها و متریالهای گوناگونی در بازار وجود دارند. پس اگر میخواهید کفش ایمنی متناسب با شغل خود را بشناسید، تا انتهای این نوشته همراه ما باشید.
کفش ایمنی چیست؟
کفش ایمنی کار نوعی کفش مخصوص است که میتواند جلوی آسیب رسیدن به پا را بگیرد. مشاغل مختلف، در معرض خطرات مختلفی هستند و به همین دلیل، هر شغل به نوع خاصی از کفشهای ایمنی نیاز دارد. این کفشها اگر چه ممکن است ظاهر دلچسبی نداشته باشند اما وظیفه آنها چیزی ورای ظاهر شیک است؛ یعنی حفظ سلامت جانی افراد.
کاربرد انواع کفش ایمنی
انواع مختلفی از کفشهای ایمنی وجود دارند که در شرایط کاری مختلف، خواص بسیار مفیدی برای مشاغل دارند. در این قسمت، قصد داریم کاربردهای مختلف کفشهای ایمنی برای مشاغل مختلف را بررسی کنیم:
کفشهای ایمنی ضدحرارت (نسوز)
این کفشها در برابر حرارت مقاومت بسیار بالایی دارند و از پا در برابر سوختگی محافظت میکنند. انواع مختلف کفش نسوز میتوانند در برابر حداکثر دمای 300 یا 150 درجه مقاومت داشته باشند. مشاغلی مانند ریختهگری، ایزوگامکاری، کارخانجات ذوب فلز و هر شغلی که با دماهای بالا سر و کار دارد، نیازمند استفاده از کفش ضدحرارت یا نسوز هستند.
کفش ایمنی عایق الکتریسیته
کفش ایمنی عایق الکتریسیته این قابلیت را دارد که حتی در برابر جریانهای بالا نیز مقاومت کند و الکتریسیته را از خود عبور ندهد. کفشهای عایق الکتریکی برای مشاغلی نظیر برقکارها، مکانیکهای خودرو و… بسیار مناسب هستند.
کفش ایمنی ضد مواد شیمیایی
این نوع کفش در برابر اسیدها، قلیاها (بازها) و مواد شیمیایی سمی مقاومت بسیار بالایی دارد. چنین کفشهایی برای مشاغل آزمایشگاهی، کارگاههای تولید مواد شوینده و سایر مشاغل مرتبط با مواد شیمیایی بسیار ضروری هستند.
کفش ایمنی ضدضربه
بعضی از انواع کفش ایمنی قابلیت مقاومت در برابر ضربه و تنش را دارند. کفشهای ضدضربه برای مشاغل مهندسی، حفاری، ساختمانسازی و مشاغلی از این قبیل کاربردی است.
کفش ایمنی ضدلغزش
کفشهای ایمنی ضدلغزش به یک لایه لاستیک عاجدار مجهز هستند که مانع سرخوردن و لغزش کفش روی سطوح میشود. چنین کفشهایی برای افراد شاغلی که در ارتفاع فعالیت میکنند بسیار مناسب است.
کفش ایمنی ضدآب
کفشهای ضد آب با دوخت بدون درز و طراحی از مناسب، اجازه رسیدن آب به کفش شما را نمیدهند. چنین کفشهایی برای کشاورزان و سایر مشاغل مرتبط با رطوبت بالا گزینه خوبی خواهد بود.
کفش ایمنی طبی
برخی کفشها با طراحی ارگونومیک و سازگار با بدن انسان، برای افرادی که بیماریهای ستون فقرات یا درد پا دارند ساخته میشود. این کفشها از متریالهای مختلفی تولید میگردد و دامنه کاربرد وسیعی دارد.
البته موارد گفته شده، طیف کاربردهای کفشهای ایمنی را بیان میکند. مشاغل مختلف بسته به نیاز خود میتوانند کفشهایی را بیابند که دارای دو یا چند ویژگی از موارد فوق باشد. به عنوان مثال، بهترین کفش برای جوشکاری هم خاصیت ضد ضربه دارد و هم خاصیت ضد حرارت تا در صورت سقوط یک جسم سنگین داغ، هیچ نوع آسیبی به پا وارد نشود.
زیره کفش ایمنی
شاید مهمترین بخش یک کفش ایمنی همان کف یا زیره آن باشد. این بخش از کفش، بیشترین تماس را با زمین و محیط اطراف دارد. به علاوه، جنس آن در احساس راحتی حین استفاده از کفش بسیار تاثیرگذار است. انواع کفش ایمنی کار هم متریالهای مختلفی برای تولید بیشترین کاربرد ممکن دارند. در صورت تمایل میتوانید مقاله زیره کفش ایمنی چیست را مطالعه کنید. مهمترین موادی که به عنوان زیره کفش ایمنی استفاده میشوند عبارتاند از:
- پلیاورتان یا PU: یک زیره سبک با خاصیت ضدلغزش بالا و مقاومت حرارتی چشمگیر. پلیاورتان یکی از مواد اولیه محبوب کفشهای ایمنی است.
- لاستیک: خاصیت ضدلغزش این ماده منجر به نقش پررنگ آن در تولید کفش ایمنی شده است.
- اتیلن وینیل استات یا EVA: انعطاف و مقاومت در برابر ضربه را میتوان مهمترین نقاط قوت این ماده دانست.
- پلیاورتان ترموپلاستیک یا TPU: یکی از جدیدترین و بهترین مواد اولیه در تولید کفش ایمنی کار است که در کنار وزن کم، انعطاف، دوام و مقاومت حرارتی فوقالعادهای دارد.
- چرم: از زمان قدیم چرم یکی از مهمترین متریالها در طراحی کفش بوده است. چرم مقاومت حرارتی و دوام فوقالعادهای دارد و میتواند ماده اولیه خوبی برای ساخت کفش ایمنی باشد.
- پیویسی: نوعی پلیمر پلاستیکی ارزان که در تولید انواع کفش کاربردهای فراوانی دارد.
- کامپوزیت: موادی از جنس فایبرگلس یا کولار در طراحی کفش ایمنی بسیار کاربردی هستند. مهمترین خواص این مواد را میتوان سبکی و مقاومت حرارتی و الکتریکی دانست.
نشانه های روی کفش ایمنی
کفشهای ایمنی بر اساس کاربرد و خواص خود، با نشانهها و علائمی مشخص میشوند. این نشانهها شامل استانداردها و تاییدیههایی است که کفش به آنها دست یافته است. همچنین جنس کفش نیز گاهی به صورت اختصاری روی کفش نوشته شده است.
اگرچه مجموعه علائم مربوط به لوازم ایمنی بسیار زیاد است اما در جدول زیر، برخی از مهمترین علائم کفش ایمنی و مفهوم آنها را نشان میدهد:
علامت | مفهوم |
SB | مقاومت در برابر ضربه به انگشتان پا |
S1 | مقاومت در برابر ضربه به انگشتان پا و خاصیت آنتیاستاتیک |
S2 | خواص کفش S1 + خاصیت ضدآب |
S3 | خواص کفش S2 + خاصیت ضد ضربه |
M ® | خاصیت حفاظتی برای مچ پا. این علامت مخصوص کفشهای ساقدار است. |
Ω | مقاومت در برابر جریان الکتریکی |
SRA و SRB | مقاومت در برابر لغزش |
CP | سبکی و مقاومت در برابر ضربه بدون استفاده از فلز |
RR | مقاومت در برابر ابزارهای برشی |
مزایای استفاده از کفش ایمنی
- ایمنی: همانطور که واضح است، رسالت کفش ایمنی فراهم کردن ایمنی برای کاربر آن است.
- سبکی و طراحی طبی: اغلب کفشهای معمولی دارای وزن بالایی هستند و خاصیت ارگونومیک ندارند. این در حالیست که کفشهای ایمنی طراحی و وزن مناسبی دارند.
- بهبود کارایی: هنگامی که کارگر از ایمنی اعضای بدن خود اطمینان داشته باشد، با کیفیت و آرامش بیشتری کار خواهد کرد.
جمع بندی
در این مقاله در مورد کفشهای ایمنی، انواع و کاربردهای آن صحبت کردیم که یکی از مهمترین ابزار برای کارهای فیزیکی در شرایط غیرمعمول هستند. به یاد داشته باشید که استفاده از کفش ایمنی میتواند کیفیت و اطمینان شما را افزایش دهد و تضمین کند شما بابت کار کردن آسیب شدیدی نخواهید دید. بنابراین استفاده از کفش ایمنی کار برای تمام افراد یک عمل بسیار منطقی و عقلانی خواهد بود.