بیمارستانها را میتوان جزو حساسترین و البته آسیببپذیرترین اماکن در مقابل حریق به حساب آورد. موارد بیشماری سبب میشود که امنیت این مکانها در مقابل حریق حائز اهمیت گردد و با نصب تجهیزات آتش نشانی و سایر لوازم مرتبط در آنان، تلاش میکنیم تا آسیبهای جانی و مالی حوادث آتش سوزی را به حداقل برسانیم.
کپسول آتش نشانی یکی از مهمترین تجهیزات اطفاء حریق محسوب میشود که نصب آن در هر بیمارستانی لازم و ضروری است. اما با توجه به تنوع این محصول و تفاوت انواع کپسولهای آتش نشانی با یکدیگر، کدام کپسولها برای نصب در بیمارستان مناسب میباشند؟
در این مقاله سعی داریم تا با معرفی انواع کپسولهای آتش نشانی مورد نیاز برای بیمارستان به این پرسش پاسخ دهیم. پس با ایمن احسان تا پایان این مقاله همراه باشید تا دلایل اهمیت استفاده از کپسول آتش نشانی در بیمارستان را با یکدیگر مرور کرده و مناسبترین نوع کپسول برای هر بخش آن را بشناسیم.
اهمیت استفاده از کپسول آتش نشانی در بیمارستان
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم دلایل مختلفی برای نصب این محصول پرکاربرد در بیمارستانها وجود دارد. برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
- عدم توانایی بیماران در دفاع از خود در مقابل حریق: بیمارانی که در بیمارستان بستری هستند عموماً به دلیل ضعف جسمانی، توانایی حرکت سریع ندارند و نمیتوانند در مواقع اضطراری واکنش مناسبی از خود نشان دهند. البته طبق قوانین ایمنی علاوه بر نصب تجهیزات مرتبط، باید راههای مناسبی نیز برای خروج اضطراری آنان تعبیه گردد.
- تجمع متخصصین: پزشکی از جمله حیطههای بسیار تخصصی به شمار میرود که افراد برای ورود به آن باید سالها مورد آموزش قرار بگیرند و با صرف منابع زیادی برای فعالیت در آن آماده شوند. با توجه به تجمع تعداد بسیاری از این افراد به عنوان کادر بیمارستان، آسیب به آنان در طی اینگونه حوادث، ضررهای جبرانناپذیری برای کشور و جامعه به همراه خواهد داشت.
- وجود تجهیزات گران قیمت: تمامی دستگاههای پزشکی با بالاترین تکنولوژی روز دنیا تولید شده و برای خرید آنان باید قیمتهای گزافی پرداخت شود. بنابراین پیشگیری از آسیب دیدن آنها یک وظیفه مهم در بیمارستان به شمار میرود.
انواع آتش سوزی در بیمارستان
در ابتدا، قبل از اینکه به سراغ معرفی کپسولهای آتش نشانی مناسب برای بیمارستان برویم، لازم است تا با انواع کلاسهای آتش سوزی که در بیمارستان رخ میدهند آشنا شویم. این کلاسها عبارتند از:
- کلاس A: این کلاس از حریق که به آتش سوزی مواد جامد غیرفلزی همچون چوب و پارچه اختصاص یافته است، در هر مکانی میتواند رخ دهد و رایجترین نوع آتش سوزی محسوب میشود. در بیمارستان مواد مختلفی وجود دارد که توانایی تولید آتش نوع A را دارا میباشند.
- کلاس B: در بیمارستانها از انواع الکلهای ضدعفونی و مایعات قابل اشتعال جهت درمان بیماران بهره میگیرند. از این رو احتمال وقوع آتش سوزی کلاس B در آنها بسیار بالا خواهد بود.
- کلاس E: با پیشرفت تکنولوژی و استفاده از دستگاههای پیشرفته در بیمارستانها که از انرژی الکتریکی استفاده میکنند و همچنین وجود اتاق سرور در برخی از آنان، احتمال وقوع این نوع از آتش سوزی در آنها بسیار زیاد میباشد. آتش سوزی لوازم الکتریکی در این کلاس دسته بندی میشود که به دلیل احتمال اتصالی و افزایش حریق، باید در انتخاب نوع کپسول آتش نشانی جهت اطفاء آن بسیار دقت شود.
- کلاس F: این کلاس که به مشتعل شدن انواع روغن اختصاص یافته است، احتمال وقوع بالایی در آشپزخانه بیمارستان دارد.
انواع کپسول آتش نشانی بیمارستان
انواع مختلفی از این محصول حیاتی و پرکاربرد در بازار تولید و عرضه میگردند. در ادامه قصد داریم با توجه به کلاسهای آتش سوزی که احتمال وقوع آنان در بیمارستان وجود دارد به معرفی انواع مناسب آن برای استفاده در بیمارستانها میپردازیم.
کپسول آتش نشانی آب و گاز
کپسول آتش نشانی آب و گاز که متشکل از آب و گاز نیتروژن میباشد برای دفع آتشهای کلاس A مناسب بوده و میتوان در راهروها و دیگر بخشها به منظور حفظ ایمنی از آن استفاده نمود. این کپسولها در وزنهای متعددی تولید میشوند که وزن آن با توجه به حجم فضایی که قصد حفاظت از آن را دارید، تعیین میگردد.
نکته بسیار مهم: به هیچ عنوان از این کپسول برای خاموشی آتش سوزیهای کلاس B، E و F استفاده نکنید. عدم رعایت این نکته میتواند سبب گسترش بیشتر حریق و در نتیجه بروز آسیبهای جانی و مالی بیشتری گردد.
کپسول آتش نشانی آب و فوم
یکی دیگر از کپسولهای مهم که استفاده از آن به عنوان کپسول آتش نشانی بیمارستان توصیه میشود، کپسول آتش نشانی آب و فوم است که آن را با نام کپسول آتش نشانی کف نیز میشناسند. این محصول با اسپری کردن فوم مخصوص بر روی حریق و ممانعت از رسیدن اکسیژن به آن، آتش را مهار میکند.
انواع مختلفی از فوم در این نوع کپسول استفاده میشود که هرکدام ویژگی منحصر به فرد خود را دارد. این محصول نقش بسزایی در اطفاء حریق کلاسهای B و A ایفا میکند. در هنگام خرید کپسول آتش نشانی آب و فوم حتماً باید به نوع فوم آن توجه داشته باشید تا از قابلیتهای آن اطلاع یابید.
کپسول آتش نشانی پودر و گاز
این کپسول یک خاموشکننده همه فن حریف است که میتواند شما را از چند کلاس آتش سوزی در امان نگه دارد و نصب آن در بیمارستان به شدت توصیه میشود. با توجه به نوع پودری که در کپسول آتش نشانی پودر و گاز به کار میرود، این محصول میتواند در مهار چندین نوع حریق مؤثر باشد.
پودر خاموشکننده BC همزمان کلاسهای نوع B و C را مهار کرده و پودر خاموشکننده ABC میتواند برای خاموش کردن سه کلاس آتش سوزی به طور همزمان کاربرد داشته باشد. توجه داشته باشید که این نوع کپسول با وجود کارایی زیاد آن، همچنان برای آتش نوع F مناسب نمیباشد.
کپسول آتش نشانی CO2
CO2 گازی بدون بو، غیر سمی، خنک و از همه مهمتر نارسانا است که مجموع همه این ویژگیها باعث میشود یکی از مناسبترین گزینهها برای کپسول آتش نشانی بیمارستان باشد. کپسول آتش نشانی CO2 با حذف اکسیژن و گرما از مثلث آتش، اصطلاحاً آن را خفه میکند و برای انواع آتش سوزی، کپسولی مناسب به شمار میرود.
یکی از مهمترین خصوصیات CO2 که پیش از این نیز برشمردیم، نارسانا بودن است که این مسئله کپسول آتش نشانی CO2 را به مناسبترین گزینه برای خاموش کردن آتش نوع E تبدیل میکند. با توجه به اهمیت بسیار زیاد سیستمهای الکتریکی در بیمارستانها، وجود این کپسول در تمامی طبقات و بخشها امری الزامی است و میتواند از گسترش حوادث جلوگیری به عمل آورد. همچنین این کپسول توانایی مقابله با آتش کلاس B را نیز دارد که این موضوع باعث افزایش کارایی این محصول میشود.
کپسول آتش نشانی شیمیایی تر
در این نوع از کپسولها از محلول تحت فشار نمکهای قلیایی به عنوان خاموشکننده آتش استفاده میشود. از این محصول میتوان جهت خاموش کردن آتشهای کلاس A، B و F بهره برد. این محصول یکی از گزینههای مناسب برای مکانهایی مانند آشپزخانه است که در آن همواره احتمال اشتعال روغن وجود دارد.
بهترین کپسول آتش نشانی بیمارستان کدام است؟
برای انتخاب مناسبترین کپسول آتش نشانی بیمارستان، ابتدا باید با آگاهی از کلاسهای آتش سوزی و تجهیزات به کار رفته در هر قسمت از بیمارستان اقدام به خرید کپسول آتش نشانی مناسب کنیم. در ادامه با بررسی بخشهای مختلف بیمارستان، کپسول مناسب برای آن بخش را به شما معرفی خواهیم کرد:
- در تمامی بخشهای بیمارستان اعم از اداری، اورژانس، بخش بستری و … امکان آتش سوزی کلاس A وجود دارد؛ بنابراین وجود کپسول آتش نشانی آب و گاز، پودر و گاز، آب و فوم یا کپسول شیمیایی تر در هر بخش امری ضروری است. استفاده از کپسول پودر و گاز ABC که کپسولی همهکاره به شمار میرود میتواند گزینه مناسبیتری نسبت به سایرین باشد.
- با توجه به استفاده از تجهیزات الکتریکی در تمامی بخشهای بیمارستان، وجود کپسول آتش نشانی CO2 برای جلوگیری از آتش سوزی نوع E در همه آنها الزامی است.
- در قسمت آشپزخانه بیمارستان علاوه بر امکان آتش سوزیهای نوع A، B و C، احتمال وقوع آتش سوزی نوع F به شدت زیاد است. پس علاوه بر کپسولهایی که ابتدا به آنها اشاره کردیم، نصب کپسول شیمیایی تر برای آشپزخانه نیز باید در دستور کار قرار بگیرد.
باید توجه داشته باشید که تمامی کپسولهای آتش نشانی در وزنهای مختلفی تولید میشوند که وزن آنها بر اساس اندازه محیط استفاده شما محاسبه میگردد و انتخاب وزن مناسب آن نیازمند تجربه و تخصص در این حوزه است. توصیه میشود جهت مشاوره و خرید کپسول آتش نشانی با کارشناسان ایمن احسان تماس حاصل فرمایید تا از تجربیات آنان بهرهمند شوید و شما را در خرید این محصول یاری نمایند.